БСП: Няма нормативен акт за начина на умъртвяване на животни

10:47, 25 юли 19 / Политика 25 1045 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В България няма нормативен акт как да бъдат умъртвявани животни в такъв обем, заяви народният представител от „БСП за България“ Пенчо Милков, предаде БГНЕС.

Милков коментира появилите се в публичното пространство снимки от умъртвяването на прасетата в свинекомплекс в Русенска област, извършено с пожарникарска пяна. Според него това повдига и друг важен въпрос – къде ще бъдат загробени тези животни?

„Всички свине, отглеждани в заден двор, трябва да бъдат унищожени“, заяви депутатът.

Според него българските институции не са реагирали адекватно от самото начало на установяване на заболяването. „Има добри практики от другите държави, но в България не бяха направени. Заболяването го виждахме как настъпва. След това го видяхме как премина границата и сега г виждаме как се разпространява. Имаше „успиване“, че всичко е наред. Построили сме еднометрова ограда и тя ще ни спаси, само че не е така“, смята Милков.

Той разкритикува управляващите за това, че веднага след като бе регистрирана болестта в Румъния, границата ни с нея не е била затворена за фуражи и продукти от свински произход. „Сега ще видите какво ще се случи. Другите държави ще затворят границите си с България за продукти от свински произход и зърно. Това е нормално“, подчерта депутатът.

Още по темата:

СДС: Българското свиневъдство е изправено пред икономически колапс

Десислава Танева: Сектор свиневъдство е под огромна заплаха, но няма да се стигне до екокатастрофа

Бедствено положение е обявено в Разград заради чумата по свинете

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама