"Сабах": "Турски поток“ започва да снабдява с газ пазара в Турция до края на годината

12:30, 25 юли 19 / Икономика 25 252 Topnovini
1

Стратегическият проект „Турски поток“ е в голяма степен реализиран и до края на годината ще започне да доставя природен газ от Русия на турския пазар, съобщава в. „Сабах“, цитиран от БГНЕС.

Разглеждан като олицетворението на турско-руското енергийно сътрудничество, „Турски поток“ отбеляза значителна стъпка от реализирането му с приключването на 90% от всички строителни работи на терминала за приемане от турската страна в Къйъкьой, където руският газ ще бъде прехвърлен през Черно море до Турция.

Строителството на Турски поток през България ще се забави

"Съоръженията на сушата в Русия са на 99% завършени, като и двата офшорни тръбопровода, свързващи двата бряга, са напълно завършени. Строителството на офшорния сегмент на тръбопровода е завършено за рекордно кратко време, което е забележително постижение за такъв технически предизвикателен проект”, казва пред Анадолската агенция Олег Аксютин, заместник-председател на управителния комитет на „Газпром“ - основната компания-партньор на проекта, и главен изпълнителен директор на проектната компания „Турски поток“.

Лавров: Продължаването на "Турски поток" през България ще укрепи нейната сигурност

Проектът се състои от две тръби през Черно море, първата от които ще обслужва Турция с капацитет от 15,75 милиарда кубически метра, а втората линия ще обслужва Европа. Всяка от тръбите е с дължина 930 км. и лежи на морското дъно на дълбочини, достигащи 2200 м.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани