Ананиев: Проблем за здравеопазването е малкият брой медицински сестри

12:20, 25 юли 19 / Политика 25 1153 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

През последните 13 години е налице устойчива тенденция за увеличаване на осигуреността с лекари в страната, заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, предаде БГНЕС.

Той взе участие в провелото се разискване в парламента, където заедно с народните представители обсъди кадровото обезпечаване в здравеопазването.

В изказването си той се позова на данни от Националния статистически институт от края на 2018 година, според които у нас се падат по 45 лекари на всеки 10 хил. души, а средното равнище за Европейския съюз е 35.

Здравното министерство ще финансира специализанти по медицина

По информация на Българския лекарски съюз пък се наблюдава увеличение с 2,7 пъти на лекарите у нас, които са до 30-годишна възраст.

Налице е обаче неравномерно разпределение на медиците в страна, което поражда регионални различия.

„През последните 10 години се наблюдава устойчива тенденция за увеличаване на броя на завършите студенти по медицина в България“, подчерта здравният министър и допълни, че годишно те са 800-850, а тази бройка е достатъчна за нуждите на системата на здравеопазването и няма нужда от увеличение.

Здравният министър разпореди спешна проверка по случая с починалото дете в Плевен

Оказва се, че осигуреността със зъболекарите у нас е сред най-високите в Европа, а броят им се увеличил с 12% през последните няколко години. Положителни тенденции се наблюдават и при магистър-фармацевтите.

Най-същественият проблем за човешките ресурси в здравеопазването е малкият брой медицински сестри, упражняващи професията.

„В сравнение с държавите от ЕС осигуреността с медицински сестри в България е ниска, като страната ни е на едно от последните места в съюза по този показател. Рязък спад на работещите медицински сестри в България се наблюдава през 2000 г., когато броят им намалява с повече от 30%“, обясни министър Ананиев.

Манолова: Медицинските сестри трябва да станат защитена професия, защото изчезват, а всеки от нас е потенциален пациент

От Министерството отчитат, че на първо място е необходимостта обучените в България медицински специалисти да останат и да се развиват у на, а по-тази причина Ананиев увери, че създаването на благоприятни възможности за медицинските специалисти ще се превърне в приоритетна мярка.

В рамките на разискванията депутатите гласуваха и решение, което възлага на здравния министър Ананиев да изготви подробен анализ на осигуреността на медицински специалисти в България и на съществуващите проблеми. В срок до 30 септември 2019 г. министърът той трябва да го предостави в ресорната парламентарна комисия, за да се набележат конкретни мерки за преодоляване на кадровия дефицит в тази сфера.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама