Росен Желязков: Транспортната комисия на ЕП да приеме справедливо решение по Пакета мобилност I 

13:13, 25 юли 19 25 918 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
СНИМКА: Министерството на транспорта

Оценката на въздействие е предпоставка Комисията по транспорт и туризъм на Европейския парламент да приеме съгласувано и справедливо решение по трите досиета от Пакета за мобилност I, тъй като преди това тази възможност беше пропусната. С тези думи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков се обърна към председателя на транспортната комисия в Европейския парламент Карима Дели, съобщиха от ведомството.

Превозвачи поискаха пълен синхрон от българските евродепутати по пакет „Мобилност"

Според него сега е моментът да се използва спокойствието след европейските избори, за да се изгради стабилна основа за бъдещия процес на преговори и триалози по пакета.

Министърът отбеляза някои от проблематичните текстове за единомислещите държави членки.

Първият критичен момент е изискването за редовно връщане на превозното средство, което означава, че водачът ще бъде задължен, против волята си, да прекарва допълнителни седмици в движение.

Желязков: Ще искаме среща в Брюксел по плана за пакет „Мобилност”

Това ще увеличи празните курсове като по този начин ще се завишат нивата на вредните емисиите, което противоречи на всички европейски политики, в областта на опазване на околната среда и климата“, отбеляза Росен Желязков. Според него връщането на превозното средство не подобрява социалните права на водача.

Като втора неприемлива и рестриктивна мярка министърът посочи, че Европа не е подготвена за забраната за прекарване на седмичната почивка в кабината на превозното средство.

В ЕС не достигат около 400 000 безопасни и сигурни места за паркиране – това е заключението от проучване, публикувано от Европейската комисия.

Като трети съществен дефект в предлаганите политики Росен Желязков изтъкна липсата на оценка на въздействието, при въвеждането на нов модел за международния транспорт. „Това е дискриминация срещу транспортния модел на държавите членки, чиито икономики не предполагат приоритетно извършване на двустранни операции“, обяви министърът.

Той призова членовете на новоизбрания Европейски парламент и на Комисията по транспорт и туризъм да преразгледат досегашната позиция по Пакета за мобилност I, като приемат реалистичен подход, който да улесни междуинституционалните преговори.

По време на срещата председателят на комисията Карима Дели препотвърди своето намерение да предложи в края на септември дата за гласуване за даване на мандат за провеждането на триалози.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама