Свинското месо ще поскъпне драстично заради африканската чума

15:51, 25 юли 19 25 1258 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Кризата с африканската чума ще доведе до драстично увеличение на цените на свинското месо в България. Това показват данни на Асоциацията за защита на потребителите.

В краткосрочен план поскъпването ще бъде в рамките на 10%, а дългосрочно до края на годината може да достигне 50%, ако не бъде овладяна заразата, заяви председателят на асоциацията Пейо Майорски.

За една седмица килограм свинско месо вече се е увеличил с 19 стотинки в търговската мрежа.

Откриха нови огнища на Африканска чума при домашни свине в областите Плевен и Велико Търново

Средната цена в момента е 7,60 лв. за кг, която се е повишила със 7% спрямо предходния месец.

„Като намалее броят на животните в страната, нормално е да има по-високи цени, защото ще се наложи внос. Това е нормално да се случи на пазара за месо“, коментира Майорски.

Световните цени на свинско месо също се покачват през последните месеци.

Причината е в разпространението на африканската чума по свинете в Азия. Цената на суровината на световните пазари вече регистрира 30-процентен ръст през пролетта. В Германия поскъпването е с 25% - от 1,36 до 1,70 евро на кг кланично тегло. В Испания повишението е с 28% - от 1,04 до 1,33 евро на кг. В Холандия цената се е повишила с 27% - до 1,77 евро, а в Дания - с 21% - до 1,38 евро. Прогнозите са през втората половина на годината да има ново повишение.

Управляващи и опозиционери влязоха в спор заради африканската чума

Европа е нетен износител на свинско и България внася две трети от суровината си от ЕС.

Китай е най-големият производител в света. Заради заразата в последните месеци там са избити над 1.2 млн. животни. Именно огромният недостиг в Китай ще повиши и световните цени, включително и на българския пазар, където по-голямата част от суровината е внос.

Избиването на животни и затварянето на свинекомплекси ще съсипе бизнеса в България за дълъг период от време, каза Пейо Майорски. Има реална опасност свиневъдството да се заличи като отрасъл. Това означава загуба на работни места, поминък и приходи за държавата. По данни на Българската агенция за безопасност на храните общият брой на индустриалните ферми в България е 60, а броят на животните в тях 387 578.

Десислава Танева: Вероятно е проявена небрежност при превенцията на африканска чума

Броят на закланите свине у нас в промишлени условия през първите два месеца на 2019 г. е 175 хил. спрямо 151 хил. за същия период на 2018 г.

Това води до увеличение на производството на свинско месо с 13%, изчислено на годишна база.

Годишно в България свинско месо се добива от 1.5 млн. прасета.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама