Свинското месо ще поскъпне драстично заради африканската чума

15:51, 25 юли 19 / Икономика 25 393 Topnovini
1

Кризата с африканската чума ще доведе до драстично увеличение на цените на свинското месо в България. Това показват данни на Асоциацията за защита на потребителите.

В краткосрочен план поскъпването ще бъде в рамките на 10%, а дългосрочно до края на годината може да достигне 50%, ако не бъде овладяна заразата, заяви председателят на асоциацията Пейо Майорски.

За една седмица килограм свинско месо вече се е увеличил с 19 стотинки в търговската мрежа.

Откриха нови огнища на Африканска чума при домашни свине в областите Плевен и Велико Търново

Средната цена в момента е 7,60 лв. за кг, която се е повишила със 7% спрямо предходния месец.

„Като намалее броят на животните в страната, нормално е да има по-високи цени, защото ще се наложи внос. Това е нормално да се случи на пазара за месо“, коментира Майорски.

Световните цени на свинско месо също се покачват през последните месеци.

Причината е в разпространението на африканската чума по свинете в Азия. Цената на суровината на световните пазари вече регистрира 30-процентен ръст през пролетта. В Германия поскъпването е с 25% - от 1,36 до 1,70 евро на кг кланично тегло. В Испания повишението е с 28% - от 1,04 до 1,33 евро на кг. В Холандия цената се е повишила с 27% - до 1,77 евро, а в Дания - с 21% - до 1,38 евро. Прогнозите са през втората половина на годината да има ново повишение.

Управляващи и опозиционери влязоха в спор заради африканската чума

Европа е нетен износител на свинско и България внася две трети от суровината си от ЕС.

Китай е най-големият производител в света. Заради заразата в последните месеци там са избити над 1.2 млн. животни. Именно огромният недостиг в Китай ще повиши и световните цени, включително и на българския пазар, където по-голямата част от суровината е внос.

Избиването на животни и затварянето на свинекомплекси ще съсипе бизнеса в България за дълъг период от време, каза Пейо Майорски. Има реална опасност свиневъдството да се заличи като отрасъл. Това означава загуба на работни места, поминък и приходи за държавата. По данни на Българската агенция за безопасност на храните общият брой на индустриалните ферми в България е 60, а броят на животните в тях 387 578.

Десислава Танева: Вероятно е проявена небрежност при превенцията на африканска чума

Броят на закланите свине у нас в промишлени условия през първите два месеца на 2019 г. е 175 хил. спрямо 151 хил. за същия период на 2018 г.

Това води до увеличение на производството на свинско месо с 13%, изчислено на годишна база.

Годишно в България свинско месо се добива от 1.5 млн. прасета.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани