Йорданка Фандъкова: С 1/3 са намалели нивата на фините прахови частици в столицата

15:52, 25 юли 19 25 1033 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С 1/3 са намалели нивата на фините прахови частици за първите 6 месеца на 2019 г. спрямо същия период на 2018 г. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова в социалната мрежа „Фейсбук“.

В съобщението си Фандъкова обяснява, че Общинският съвет е приел предложението и за съкращаване на времето за въвеждане на мерки за реакция при превишения на нормите на фини прахови частици още от първия ден на прогнозата. 

Столична община въвежда специални мерки за ограничаване на замърсяването от битовото отопление с монтирането на филтри на комини.

„До края на годината ще монтираме още 150 филтъра в районите „Красна поляна“ и „Слатина“. 1850 филтъра ще бъдат поставени в следващите 3 години. Поставянето на филтрите е допълваща мярка към ограничаване на замърсяването от отоплението на въглища и дърва“, пише столичният кмет.

Общо 55 хил. домакинства в София се отопляват на дърва и въглища. Твърдите горива имат съществен принос за завишаване на нивата на фините прахови частици в зимните месеци. Затова и поисках въвеждането на стандарти за въглищата и дървата за отопление, които вече са предложени за обществено обсъждане.

„Заедно с това осигурихме средства за безплатна подмяна на старите печки на 20 000 домакинства със средства от Оперативна програма „Околна среда“ и „Лайф“ на Европейската комисия. В програмата за безплатен монтаж на филтри ще включим тези домакинства, които но могат да бъдат финансирани по оперативните програми и са с ниски доходи. Предимството на филтрите е, че се монтират бързо, имат ниски оперативни разходи и незабавен ефект – над 80% намаляване на емисиите на фините прахови частици“, отбелязва още Фандъкова.

Иван Таков, БСП: 15 000 българи губят живота си годишно заради мръсния въздух

В момента се монтират и 22 сензора, които ще измерват качеството на въздуха. До края на годината първата общинска мрежа за измерване ще работи и данните й ще са достъпни в реално време и през мобилно приложение.

С 1/3 е намалял броя на превишенията за първите 6-месеца на 2019 г. спрямо същия период на 2018 г. За цялата 2018 г. данните показват 17% по-малко превишения на ФПЧ на годишна база спрямо 2017 г. Въпреки положителната тенденцията, замърсяването с ФПЧ продължава да е сериозен проблем особено през зимните месеци. Затова работата по намаляване на замърсяването и от битовото отопление, и от транспорта, продължава.

Еврокомисията завежда дело срещу България заради лошото качество на въздуха

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама