Помпео призова Турция да не прави С-400 „оперативна“

07:35, 26 юли 19 / Свят 25 743 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео призова Турция да не прави оперативна системата за противоракетна отбрана С-400, която закупи от Русия, след като американският президент реши да не налага изискуемите от закона санкции срещу Анкара.


„Може да има санкции, но честно казано това, което наистина бихме искали, е С-400 да не започне да функционира", подчерта Помпео в интервю за Bloomberg.

САЩ отдавна твърдят, че сделката на Турция е несъвместима с ролята й както в НАТО, така и в програмата за производство на F-35, въпреки че Тръмп също сигнализира, че не желае да налага повече санкции на правителството на президента Реджеп Тайип Ердоган.

Реджеп Ердоган: Няма да искаме разрешение за купуване на руски ракети С-400


Миналия месец САЩ изключиха Турция от програмата за съвместно развитие на изтребителите. Очакваше се Анкара да закупи повече от 100 от самолетите от следващо поколение.


Всъщност САЩ се стремят да продадат на Анкара системите „Патриот" – усилие, на което бе даден старт през 2013 г., но Ердоган отхвърли предложението, а наскоро обяви също, че Турция може сама да разработи и създаде свои ракети.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама