Съдът в Полша се намеси в скандал с ЛГБТ общността в страната

10:10, 26 юли 19 / Свят 25 227 Topnovini
1

Полски съд нареди на консервативното списание „Газета Полска“ да прекрати разпространението на лепенки с надпис „Забранено за ЛГБТ“, които са включени в седмичното издание, предаде БТА. Стикерите предизвикаха масови критики, включително от страна на американския посланик в Полша.

Стикерите изобразяват огромен черен кръст върху флаг с цветовете на дъгата. Те трябваше да бъдат пуснати с броя, който ще излезе другата седмица. Все още не е ясно обаче дали съдът е забранил само разпространението на стикерите или целия брой на изданието, който е около 110 000 броя.

Адвокатът, завел делото от името на полски ЛГБТ активист, заяви, че решението на съда означава, че лепенките трябва незабавно да изчезнат от всички места за продажба. Но главния редактор на „Газета Полска“ Томаш Сакевич заяви, че списанието не е изтеглено от будките.

В Twitter Сакевич написа, че "активизмът в гей движението не прави когото и да било по-толерантен". "Уважаваме свободата на словото, но трябва да се обединим на страната на ценности като разнообразието и толерантността", написа от своя страна американският посланик Джорджет Мосбакър, предаде БГНЕС.

"Газета полска" подкрепя консервативната управляваща партия "Право и справедливост" на нейния лидер Ярослав Качински, според когото ЛГБТ общността е заплаха за полската идентичност.

През уикенда избухна насилие на първия гей парад в източния полски град Бялисток, където хиляди футболни фенове и крайнодесни активисти влязоха в сблъсъци с участниците в парада и с полиция.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани