Задържаха над един тон кокаин при мащабна международна операция на Балканите

10:42, 26 юли 19 / Свят 25 1218 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Снимка: Европол

Над един тон кокаин, два милиона евро и луксозни стоки на стойност над един милион евро са конфискувани в мащабна операция на Балканите, в която са участвали разследващи органи от цял свят.

Разследването започва и е водено от хърватската полиция и хърватската специализирана прокуратура за борба с корупцията и организираната престъпност в началото на 2018 г., като в нея са се включили и органи от Чехия, Сърбия и Словения. Операцията се е провела едновременно на три континента - Азия, Европа и Южна Америка.

Предполага се, че разследваната престъпна мрежа е използвала частни самолети, за да прехвърли наркотиците от Южна Америка в Европа в продължение на повече от година, съобщи Европол.

Арестувани са общо 16 души - 11 в Европа (Хърватия, Сърбия, Чехия и Швейцария) и 5 в Хонгконг. Двама ключови членове на мрежата са арестувани в Швейцария и Хърватия. Наркотиците, парите и скъпите артикули са намерени при обиски в Хърватия, Сърбия, Словения. Чешката република и Швейцария.

Действията на правоохранителните органи са координирани от Европол и Федералната служба за контрол на наркотиците на САЩ.

Реклама