Йоханес Хан обяви вероятната си оставка

13:18, 26 юли 19 / Свят 25 857 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Комисарят по европейска политика за съседство и преговори за разширяване Йоханес Хан обяви за вероятната си оставка, предава TACC, цитирана от „Фокус“.

Австриецът заема поста от 2014 г.

Хан заяви на съвместна пресконференция със сръбския премиер Ана Бърнабич в Белград, че вероятно ще напусне поста си, но ще остане ангажиран с региона.

Йоханес Хан: ЕК ще препоръча отваряне на преговорите с Албания и Северна Македония

„Надявам се, че бъдещият ръководител на Европейската комисия - Урсула фон дер Лайен, ще работи по европейската перспектива на Западните Балкани“, цитира агенцията думите на еврокомисаря.

Хан благодари на сръбските колеги за сътрудничеството през последните години и обеща допълнителна подкрепа за Белград по пътя към ЕС.

Отговаряйки на въпроса каква позиция ще заеме в новата Европейска комисия, политикът отговори: „Бих искал да знам, но не знам". Според него до края на август ще се създадат списъци на кандидатите, въз основа на които бъдещият ръководител на ЕК ще сформира новия състав до 1 ноември.

Еврокомисар: Северна Македония заслужава "зелена светлина" от ЕС за преговори през октомври

Йоханес Хан е роден във Виена през 1957 г. Завършва Виенския университет, има докторска степен. От 2007 г. до 2010 г. той е федерален министър на науката и изследванията на Австрия, а от 2008 г. до 2009 г. е министър на правосъдието. От 2010 до 2014 г. служи като еврокомисар по регионалната политика, а от 2014 г. - европейски комисар по разширяването и политиката за съседство.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама