За последните три месеца: Повече от 400 000 души са разселени в североизточна Сирия заради напрежението

18:30, 26 юли 19 / Свят 25 930 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Повече от 400 000 души са били разселени в северозападна Сирия през последните три месеца, тъй като правителството извършва интензивни бомбардировки и обстрел на района, държан от опозицията, съобщиха от ООН.

 

Ръководителят на ООН по правата на човека Мишел Бачелет осъди "международното безразличие" към нарастващия брой смъртни случаи от правителствените въздушни удари върху училищата, болниците, пазарите и пекарните в региона.

"Това са цивилни обекти и изглежда малко вероятно, като се има предвид постоянният модел на такива атаки, че всички те са ударени по случайност", каза тя в изявление, цитирана от БГНЕС.

 "Умишлени нападения срещу цивилни граждани са военни престъпления, а онези, които са ги поръчали или са извършили, носят наказателна отговорност за техните действия".

Руски въздушни удари по пазар в Сирия убили 23 души, Москва отрича

При насилието са били убити повече от 740 цивилни, сочи в свои информации Сирийски наблюдател за правата на човека.

Намиращият се под непрекъснати атаки регион е населяван от около три милиона души, почти половината от които вече са разселени от други части на страната. Той обхваща почти целия Идлиб и части от съседните провинции Алепо, Хама и Латакия.

Очакваше се контролираният от джихадистите регион Идлиб да бъде защитен от подписаното преди месеци споразумение за примирие, но от края на април се случва точно обратното и правителството и неговия съюзник Русия подлагат района на систематични удари.

Групите за помощ описаха последния кървав епизод на осемгодишната гражданска война в Сирия като "кошмар".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама