Македонските власти арестуваха косовар по искане на Сърбия

16:57, 26 юли 19 25 833 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Бившият член на Армията за освобождение на Косово (АОК) Томор Морина бе арестуван от властите в Северна Македония, предаде косовският вестник Gazeta Express, цитиран от "Фокус". 

Наказателният съд в Скопие разпореди задържането на бившия член на Армията за освобождение на Косово Томор Морина, който беше арестуван на граничния пункт Блаце въз основа на заповед за арест от сръбския съд за срок от 30 дни и ще разгледа искането на Сърбия за екстрадиция.

Арестуването на Морина бе обсъдено в четвъртък в парламента в Скопие. Координаторът на ДСИ, Еюп Алими сравни македонският премиер Зоран Заев със сръбския диктатор Слободан Милошвич. Той заяви, че се срамува че е гласувал за формирането на сегашното правителство.

"Аз съм раздразнен от факта, че бивш войник от АОК беше арестуван и доколко нашата страна зачита международното право.По искане на Сърбия е задържан гражданин в Косово, а с факта, че той не е гражданин на Сърбия и ние признахме Косово, това показва, че вътрешното министерство не спазва всички правни норми в страната ни. Ако така се постъпва с всяка молба, отправена от съседната страна за всички войни, които се водиха през 90-те години и когато нашата страна прие над един милион бежанци и бяха похарчени огромни средства и след като всички сме фокусирани към интеграцията с ЕС и НАТО, с тези действия ние се връщаме към 1999 г. и исканията на Милошевич, а те вече не са в сила. Ще ви помоля да вземете мерки, докато не стане твърде късно ”, каза Алими.

Върховенството на закона и зачитането на международните закони и разпоредби са норма, европейска ценност, към която и вие, и аз, и всички ние се стремим. Искането за арест е получено от Интерпол, а не от Вучич, нито от Милошевич. От Интерпол, където сме член и където сме гласували и Косово да бъде член, без значение дали Сърбия е против. Процедурите се наблюдават от компетентен прокурор и компетентният съдия решава по тях, а не Заев, нито Спасовски, нито Агим Нухиу, нито който и да е от правителството ”, отговори министър-председателят Зоран Заев.

Алиансът на албанците реагира остро на ареста на бившия задържан от АОК Томор Морина и настояват той да бъде освободен незабавно и без никакви условия, въпреки че е бил задържан по заповед за арест на Интерпол.


Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама