Загробват живи прасета край Сливо поле

18:35, 26 юли 19 25 1062 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От днес започва евтаназирането на 40 000 прасета от свинекомплекса в село Бръшлен, Русенско. Умъртвените животни се заравят в терен край Сливо поле, но някои от тях са били живи при заравянето, това съобщи bTV. 

Трета индустриална ферма е засегната от чумата в Русе

Междувременно земеделското министерство излезе с противоречива информация дали Гърция е спряла вноса на свинско месо от България.

Изкопът край Сливо поле е на метри от зърнопроизводствена база, птицеферма и автосервизи.

"Те доколкото знам промениха мястото на загробване. Няма да е тук, някъде другаде ще бъде, има взето решение, но не знам къде точно", обясни Николай Георгиев от Сливо поле.

БСП иска оставките на Томислав Дончев, Десислава Танева и Дамян Илиев заради чумата

Проверката на място обаче показа друго. Загробването е в ход, а част от животните са живи. Според ветеринарния лекар трапът отговаря на всички условия.

Не става ясно кой контролира загробването, изискванията за предпазно облекло също не са спазени. Липсва и обозначение за инфектирана зона.

Десислава Танева: Гърция забрани вноса на свинско месо от България

"Има съгласуване с всички институции, които имат компетенции в тази област, всички са дали становище да бъде използвано това място за депониране на животните. Тъй като има някакви съмнения в тази насока, ние помолихме и община Сливо поле се съгласи и в крайна сметка депонирането ще се извършва оттук нататък на място, което е далеч по-удобно и отдалечено от населени места", заяви представител на свинекомплекса.

Предлагат по 250 лв. за доброволно умъртвяване на домашни прасета

"Тя водата се изтича в Дунава. Подпочвената върви тук на 5-6 метра, когато е повисоко нивото и все пак хората си ползват, както и аз имам сонда", каза Валентин Димитров от Ряховци.

Съгласие на местните за изкопаването на трапа не е търсено.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама