Заседава кризисният щаб в Русенско заради африканската чума

12:30, 27 юли 19 25 1288 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Заради африканската чума в Русе свикаха спешно заседание на кризисния щаб. Заразата придобива бедствени мащаби.

Десислава Танева: Трябва да сме безкомпромисни спрямо африканската чума

Инспекторите са изправени пред поредно предизвикателство – търсене на подходящи терени за загробването на свинете от последното огнище в Голямо Враново. В него се отглеждат 30 000 животни. Мерките изискват всички те животни да бъдат умъртвени. От свинекомплекса засега отказват да изпълнят крайната мярка, убедени, че могат да преборят болестта и ще настояват пред институциите за това.

В Николово и Бръшлен евтаназията на животните продължава. Днес се загробва в землището на село Ряхово. Местните са притеснени. Инспектори на Българската агенция по безопасност на храните ще проверят сигналите за загробване на живи прасета край село Сливо поле.

„Изпратен е екип, който да удостовери какво се случва. Единственото, което мога да кажа е, че ще се направи проучване. Ние познаваме добре правилата за хуманно умъртвяване на животните и безопасно обезвреждане на труповете”, каза д-р Александра Митева, началник отдел „Здравеопазване на животните” към БАБХ, цитиран от bTV.

Заради разкритията и създаденото неудобство от кризисния щаб отказаха да ни предоставят информация за броя на умъртвените животни до момента. Ясен е общият брой на свинете от трите комплекса – 90 хил. В района, незасегнат от болестта, остана само свинефермата в Юдeлник, където се отглеждат 16 000.

В бургаското село Зидарово живеят в страх от екологична катастрофа, след като евтаназирани животни бяха заровени до реката. Хората искат ветеринарните служби да преместят труповете. Пет прасета са заровени на метри от река Факойска,която всяка година прелива. Местните се страхуват,че водата и почвата ще бъдат отровени. От Областната дирекция на БАБХ признаха,че теренът не е съгласуван с РИОСВ, а мястото е посочено от кмета.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама