Крум Зарков: Въртим се в кръг, а големите проблеми остават извън парламента

11:30, 28 юли 19 / Политика 25 940 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В политиката нещата би трябвало да се предвиждат, за да не се случват, а не отново реакцията да е "след дъжд качулка". Въртим се в кръг, а големите проблеми остават извън парламента. Това заяви зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Крум Зарков пред Нова телевизия във връзка с безпрецедентния пробив в системата на НАП и чумата по свинете.

Той добави, че БСП се опитва да начертае решения, които да защитят българите и да ги улеснят в мерките, които трябва да предприемат, за да подменят документите си и да смекчат този безпрецедентен пробив в системата на НАП. 

НАП прави справки за изтеклите лични данни по телефона

Зарков коментира, че  може да има пробиви навсякъде в света, но не е чувал никъде да бъде пробита данъчната система. "Всички по закон сме длъжни да предоставяме данните си на НАП  и най-малкото, което можем да очакваме от тях, е те да бъдат защитени", каза още социалистът.  Крум Зарков добави, че България и светът ще се развиват към все повече електронизация и ЕГН-то на всеки българин ще бъде известно докато е жив.

"Ние предложихме държавата да направи организация и да смени безплатно личните документи на хората, които желаят. През тази седмица започваме срещи с отговорни фактори и експерти, между които Адвокатския съвет и Нотариалната камара, за да начертаем и други мерки", обясни зам.-председателят на ПГ на левицата. Той коментира още, че тепърва ще се разбира, кой е направил този пробив.

"Дали е бил 20 годишен хакер или организирани престъпни групи. Който и да е бил, той е успял и това не е първият случай. Първо беше Търговският регистър, сега е НАП, а утре може да е друго. При всеки един има две еднакви неща - държавата и институциите са неглижирали основни проблеми и отново работим в условия на криза, а не с целенасочена и ясна програма за решаване на проблемите", категоричен бе Крум Зарков.

Година и половина БСП говори за чумата по свинете, но никой не ни чу.

"Като народен представител от Русе виждам от първа ръка драмата, която се разиграва с чумата по свинете. Това няма да е просто темата на деня, а темата на следващите месеци", коментира още Крум Зарков.

Той припомни, че експертите предупреждават както за евентуалните източници на такава заплаха, така и за обстоятелствата, които трябва да бъдат взети  предвид. "Системата на екарисажите е едно от тези неща. Ние имахме такава система, която е съзнателно унищожена, но трябва да се възстанови, защото е нужна", добави народният представител.

Зарков заяви, че големият проблем, откакто се появи тази чума, е че се чудим как да спасим един сектор, а не сме предприели нищо, за да го запазим и развием. "Категорично не сме съгласни с твърдението на управляващите, че са взети всички превантивни мерки, защото най-малко от година и половина народни представители от БСП питат за екарисажите, различните огнища на чума, които периодично се появяват, поставиха се и въпроси за отстрела на дивите свине и контрола върху фуражите. Почти ежедневно се поставят и доста сериозни въпроси за БАБХ. За съжаление мерки не бяха взети и  трудно ще излезем от тази ситуация", каза още Крум Зарков.

 

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама