Полицията в Хонгконг използва сълзотворен газ и гумени куршуми, за да разпръсне антиправителствените протести

17:08, 28 юли 19 / Свят 25 1024 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Полицията използва сълзотворен газ и гумени куршуми, за да разпръсне антиправителствените протести близо до офиса на Пекин в Хонконг, което задълбочава кризата в анклава, съобщава AFP, цитирана от „Фокус“.
Сблъсъците продължават втори пореден ден на фона на избухналите преди седмици протести срещу планиран и вече оттеглен закон, който позволяваше екстрадиция в континентален Китай.

Недоволството в неделя се съсредоточи в жилищен квартал близо до Офиса за връзка, който представлява Пекин в полуавтономния център, който и миналата седмица беше замерян с яйца и блажна боя.
Полицията и протестиращите продължиха противопоставянето с часове, след като десетки хиляди демонстранти проведоха поредица от неразрешени шествия през града.

Група от около 200 протестиращи се насочиха към Офиса за връзка на Китай, където бяха пресрещнати от полицията за борба с безредиците, която използваше високоговорители, призоваващи демонстрантите да сложат край на "незаконното си събрание".

В крайна сметка бяха използвани сълзотворен газ и гумени куршуми срещу протестиращите, които реагираха със залпове от тухли и камъни, но демонстрантите бяха отблъснати от силите на реда.

Двама журналисти са били видени да получават медицинска помощ, след като са били ранени, докато поне един протестиращ е имал рани по лицето.

Втора, по-голяма демонстрация се проведе в популярния търговски район „Козауей Бей“ където протестиращите изградиха барикади и блокираха основна пътна артерия, но там полицейското присъствие беше значително по-слабо.
Демонстрациите са отговор на подозренията, че правителството използва банди от „Триядите“, които са нападнали протестиращи миналата седмица.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама