Tурция планира сондажни дейности на юг от гръцкия остров Кастелоризо

19:40, 28 юли 19 / Свят 25 838 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Атина наблюдава със загриженост, че Турция продължава да планира прочуването за въглеводороди на юг от гръцкия остров Кастелоризо, въпреки предупрежденията на Европейския съюз за санкции за сондажите около Кипър, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini, цитирано от "Фокус". 

Турция реагира на санкциите на ЕС със засилване на сондажите край Кипър

„Търкиш петролиъм“ е подал молба до ръководството на турския флот за провеждане на сеизмични изследвания в район, който се простира от южната част на Родос до Кастелоризо след 15 август.

Дотогава мисията на турския изследователски кораб „Оруч Рейс“ в Мраморно море ще бъде завършена и се счита, че е вероятно той да се премести в Източното Средиземноморие към края на следващия месец, както Анкара вече посочи.
Гръцките отбранителни и дипломатически представители наблюдават с нарастваща загриженост за действията на Турция в Източното Средиземноморие, въпреки че правителството многократно е отправяло предупреждения към Анкара, подчертавайки, че то е повече от готово да защити своята териториална цялост.

"Гърция не толерира военни заплахи", каза пред парламента миналата седмица външният министър Никос Дендиас. "Това правителство е за зачитане на международното право", каза още той.
 

Независимо от тежките разговори обаче, сред дипломатическите и отбранителните среди в Атина има очакване, че Анкара ще продължи с плановете си да изпрати четвърти кораб в региона. Освен сондажите на корабите „Явуз“ и „Фатих“, в района работи и сеизмичния изследователски кораб Барбарос. Пристигането на „Оруч Рейс“ ще се разглежда като допълнителна стъпка в опита на Анкара да овладее Кипър и да предотврати собствените му планове за добив на въглеводороди в изключителната икономическа зона.

Големият въпрос за гръцките дипломати към кого може да се обърне Атина, в случай че Анкара реши да ескалира напрежението.

Въпреки ясното изявление на държавния секретар на САЩ Майк Помпео към Дендиас, че линиите за комуникация между Атина и Вашингтон са отворени, несигурното състояние на настоящите връзки между САЩ и Турция не е успокояващо.
Тази нестабилност кара Гърция да се стреми да укрепи връзките си с други ключови играчи в региона, като Израел, който Дендиас посети през уикенда, коментира изданието.
Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама