В Русия разработват услуга, която да показва дали къпането в Черно море е безопасно

06:50, 29 юли 19 / Свят 25 946 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В Русия ще бъде разработена услуга, която ще позволява да се определя дали е безопасно да се плува в Черно море, съобщава РИА. Тя ще работи на базата на сателитен мониторинг и метеорологични данни, пояснява генералният директор на Отрасловия център „Маринет“ Александър Пински.

Идеята за създаване на услугата принадлежи на фирмата "Сканекс", методиката за откриване на замърсяване чрез данни от спътниците е разработена от участниците в проекта "Големи предизвикателства" на образователния център за надарени деца "Сириус", каза Пински.

"Всяка година милиони туристи посещават Черноморското крайбрежие, които дори не подозират къде се изхвърлят канализационните води от курортните градове и как те влияят върху морето. Замърсяването на Черно море от отпадъчните води може да бъде забелязано от космоса, което позволява своевременно хората да бъдат предупреждавани. Планира се създаването на общодостъпна услуга, която благодарение на отчитането на данните от спътниковите снимки и метеорологичните сведения, с висока точност да отчита местата на замърсяване“, разказва Пински.

Според него услугата ще позволи не само да се покаже настоящата ситуация, но и да се правят прогнози. Трудността при формирането на такива данни се крие във факта, че замърсяванията може да се регистрират само при благоприятни условия на наблюдение: безоблачно време и липса на смесване, което пречи на изхвърлянето на отпадъчни води на повърхността.

"Въпреки трудностите при откриването на замърсяването, участниците в проекта създадоха интерактивна карта на емисиите на отпадъчни води и разработиха методология, която да предвижда достигането на замърсени води в курортните зони," информира директора на проекта.

Техниката за откриване на замърсяване, разработена от участниците в проекта, вече е тествана на Черноморското крайбрежие близо до Новоросийск и Анапа. Пински разказва, че сега се планира методологията да се вгради на онлайн платформа и след по-нататъшно разработване да се създаде услугата, собщава БГНЕС. Тя може да представлява интерес, на първо място, както за широката общественост, така и за туроператорите. Все още не е решено дали услугата ще бъде платена или ще бъде предоставяна безплатно. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама