Глобата за шофиране без книжка се увеличава двойно

09:30, 29 юли 19 / Общество 25 1421 Topnovini
1

„Целта на разделянето на Закона за движение по пътищата на три части е да има ясни правила, санкции за нарушителите, както и да бъдат отделени правилата за шофьорите в отделен нормативен акт и изискванията към превозните средства”.

Това коментира директорът на ИА "Автомобилна администрация" Бойко Рановски в „Тази сутрин” по отношение на новите правила за движение по пътищата, които трябва да бъдат въведени след обществено обсъждане.

Глобата за шофирането без книжка в момента е 300 лв. След промените санкцията е двойна. Прекратява се и регистрацията на МПС-то, с което се е движел нарушителят”, уточни Рановски.

За младите водачи има редица промени. През първите шест месеца да карат с придружител, както и да шофират автомобили с мощност до определени киловати. Освен това през нощта няма да имат правото да возят пътници.

„Надяваме се през тези месеци те да натрупат необходимия стаж и опит, за да ги направи по-сигурни и безопасни на пътя”, коментира Бойко Рановски.

Той поясни, че за нов водач се смята този, който придобива правоспособност за първи път и не са изминали две години от придобиване на първата му категория.

Други промени са свързани с регистрацията на автомобилите. Предвижда се тези, които се внасят за първи път в страната, да минат през пункт за идентификация и проверка на техническата изправност преди регистрацията. Пунктовете ще отговарят на критерии, различни от сегашните, които са само за проверка на техническата изправност.

След това автомобилът ще придобие паспорт с технически данни, които ще са в информационна система. Единствено служителите на МВР ще издават свидетелство за регистрация.

В КАТ ще ходим единствено за получаване на свидетелство за регистрация и регистрационна табела. Собственикът ще получава и паспорт, който ще придружава автомобила от регистрацията в България до времето, до което не се прекрати регистрацията.

Бойко Рановски изрази надежда да има строги правила и санкции, ако се установи злоупотреба в тези пунктове. Те ще бъдат контролирани както от служители на Министерството на транспорта, така и от служители на МВР.

„Надяваме се контролът върху тези пунктове да е сериозен и да не се допускат злоупотреби”, допълни Рановски.

В Закона за движение по пътищата има промяна в санкциите само за най-тежките нарушения – за неправоспособни водачи и преминаване на червен светофар.

Предвидени са седем нарушения, които ако даден водач извърши в рамките на две години, ще му бъде отнемана книжката. След това ще трябва да премине през процедура за възстановяване на правоспособността и контролните точки.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани