Великобритания ускорява подготовката за Brexit без сделка

10:58, 29 юли 19 / Свят 25 900 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Великобритания се готви усилено за излизане от Европейския съюз без сделка и ще е готова да излезе от общността със или без споразумение на 31 октомври, заяви днес външният министър на Обединеното кралство Доминик Рааб, цитиран от Ройтерс, съобщава БТА.

Рааб, който е открит привърженик на Brexit, каза, че "недемократичният" по думите му "предпазен механизъм" за избягване на твърда граница между британската провинция Северна Ирландия и Република Ирландия трябва да отпадне от споразумението за напускане.

Борис Джонсън иска обновяване на връзките, "които свързват Обединеното кралство"

"Искаме добра сделка с партньорите и приятелите от ЕС, но това трябва да включва отмяната на недемократичния предпазен механизъм", каза министър Рааб по Би Би Си.

"Това, което министър-председателят разпореди, а кабинетът прие, е засилване на тези приготовления", посочи той.

Министрите казаха вчера, че правителството допуска, че ЕС няма да предоговори сделката за Brexit, сключена с предишния министър-председател Тереза Мей, на която обаче наследникът й Борис Джонсън се противопоставя. Затова те засилват подготовката за напускане на блока без споразумение.

Борис Джонсън: Brexit е огромна икономическа възможност

Консервативният депутат Оливър Летуин, който е против излизане без сделка, каза по радио Би Би Си, че законодателите ще се опитат да спрат Брекзит без споразумение, но не е ясно дали парламентът ще може да осуети такъв сценарий.

"Приемам, че може да не сме в състояние да предотвратим Brexit без сделка", каза Летуин.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама