Ще следят oсъдени и лица под домашен арест с гривни за електронно наблюдение в Ловеч

12:00, 29 юли 19 25 2251 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Обвиняемите с мярка за неотклонение „домашен арест“ в Ловешкия съдебен район вече ще могат да бъдат контролирани дистанционно дали спазват ограниченията на мярката, съобщиха от институцията.

Това става възможно, след като е въведена в експлоатация Системата за електронно наблюдение на правонарушителите, а териториалните служби на ГДИН имат техническата готовност да я прилагат.

Контролът се извършва чрез поставянето на устройство в дома на обвиняемия, което осъществява връзка с електронна гривна, прикрепена за глезена му. При нарушение (напускане на дома или опит за премахване на устройството или гривната) се изпраща сигнал до контролния център на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ и се вземат своевременни мерки.

Електронно наблюдение може да се прилага и спрямо лишени от свобода, които са настанени в затворнически общежития от открит тип (които имат възможност да работят на различни обекти, например), както и спрямо осъдени с пробационни мерки „ограничение в свободното придвижване“ и „задължителна регистрация по настоящ адрес“.

Правонарушителите трябва да дадат изричното си съгласие, за да им бъде поставена гривна. За лицата с мярка „задължителна регистрация по настоящ адрес" този тип наблюдение ще е облекчение, защото няма да се налага минимум два пъти в седмица да се подписват при съответния пробационен служител.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен Viliana unknowns 01:34, 13 юни 23

kur****va

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама