"Пежо" може да затвори завода си във Великобритания заради Brexit без сделка

12:10, 29 юли 19 25 1136 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Автомобилната компания "Пежо" (Peugeot) планира да спре цялото производство в завода си в британския град Елсмиър Порт (Ellesmere Port Vauxhall), ако фабриката стане нерентабилна в резултат на Brexit, съобщава "Файненшъл таймс", цитиран от БНР.

В свое интервю за финансово издание главният изпълнителен директор на френската фирма Карлос Таварес заяви, че компанията е определила алтернативна площадка в Южна Европа, която да поеме производството на автомобили от модела "Опел", ако затвори своята фабрика на острова Ellesmere Port Vauxhall.

Великобритания ускорява подготовката за Brexit без сделка

Това означава, че на пристанището в Елсмиър биха могли да бъдат загубени 1000 работни места, оставяйки по този начин фабриката в град Лутън последната в рамките на Обединеното кралство.

Каролс Таварес посочи, че в случай, че Великобритания не успее да постигне задоволително контролирано напускане на Европейския съюз, "Пежо" ще строи в бъдеще моделите Vauxhall Astras и Opel Astras в Южна Европа.

Френската компания "Пежо", която е производител на моделите Peugeot и Citroen, пое през 2017 година управлението на General Motors Europe (Vauxhall).

https://topnovini.bg/novini/834992-boris-djonsan-brexit-e-ogromna-ikonomicheska-vazmojnost

"Честно казано бих предпочел да продължим да сглобяваме автомобилите "Астра" в Елсмиър Порт, но ако условията са лоши и не можем да реализираме печалба, тогава трябва да защитим останалата част от компанията и повече няма да го правим", посочи Таварес пред "Файненшъл таймс".

Предупреждението идва само дни, след като Сдружението на производителите и търговците на автомобили във Великобритания заяви пред новия британски премиер Борис Джонсън в петък, че Brexit без сделка представлява "екзистенциална заплаха" за автомобилната индустрията.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама