Гешев: Не бягам нито от отговорност, нито от доверие

12:16, 29 юли 19 / Политика 25 1211 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Не бягам от доверие и от отговорност, заяви пред медиите Иван Гешев, който до момента е единственият кандидат за наследник на Сотир Цацаров.

 Попитан дали процедурата за избор на нов главен прокурор е опорочена, след като има само един кандидат Гешев отговори, че Борис Велчев също е бил номиниран единодушно със 17 гласа и е бил успешен главен прокурор.

„Няма какво да коментирам, а имам много за работа. Подробности по тази процедура ще коментирам наесен, когато му е времето. Сега нямам време да се занимавам с такива неща“, заяви Гешев.

Той обясни и какво го е накарало да промени мнението си, след като месеци по-рано заяви, че на 99% няма да се кандидатира за поста на главен прокурор.

Бях подкрепен от професионалната общност, това е видно, не толкова от колегите от прокурорската колегия, а от професионалната общност. Това е едно огромно доверие, което съм длъжен да оправдая. Не съм човек, който ще избяга нито от отговорност, нито от доверие. Нито бягам от битки, нито бягам от това да изразявам личното си мнение. Не ме е страх какви ще са последствията –трябва да казваш истината. Трябва да правиш каквото трябва пък да става каквото ще“, заяви той.

Относно готвения по-късно протест срещу номинацията му за главен прокурор той заяви, че всеки гражданин има право да изрази мението си.

Гешев коментира и хакерската атака на НАП, като заяви, че  случаят е от обществено значение и няма да остане нищо скрито.

Той обясни, че действията относно шефа на „ТАД груп“ Иван Тодоров, който се очаква да се завърне от страната, зависят от наблюдаващите случая прокурори.

 „От мен искате да взема решения, които не са от моят компетентност. Каквото и да коментирам, ще бъде интерпретирано в посока, че аз казвам на прокурорите, разпореждам и действам върху вътрешното им убеждение. Няма такова нещо“

Тодоров е привлечен в качеството си на обвиняем, има изготвено постановление, просто не му е предявено, каза още Гешев.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама