Договорът за купуването на самолети F-16 е публикуван в "Държавен вестник" (ОБНОВЕНА)

09:07, 30 юли 19 / Политика 25 1243 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В "Държавен вестник" са публикувани решението за договора за новите изтребители, както и промените в държавния бюджет и договора за индустриално сътрудничество.

Публикуването на документите е последният етап от българската процедура по договора със САЩ за новите самолети.

Румен Радев: Не съм против F-16, но трябваше да се настоява за спазване на финансовата рамка

България ще купи 8 изтребителя. Очаква се първите самолети да бъдат доставени до средата на 2023 г., 4 бойни самолета ще бъдат доставени до края на 2023-та, а последните през първото тримесечие на 2024 г. Оперативна готовност на самолетите трябва да е постигната в края на петата година от датата на влизане в сила на договора, съобщава БГНЕС.

Стойността на проекта е 2,2 милиарда лева, като затова държавата емитира и държавен дълг, за да може да допълни сумата от вече гласуваните 1,8 млрд. лева, припомня БНР.

Очаква се парите да бъдат депозирани в банката на Федералния резерв. Процент и половина ще е доходността им, обясниха от МО.

Решението за ратификацията на договора мина и през ветото на президента Румен Радев. Той разкритикува факта, че ратификацията е минала бързо на две четения в един ден без да има по-задълбочен дебат. Спомена още, че се поемат задължения, свързани със скрити и неясни разходи.

Въпреки критиките ветото беше преодоляно със 128 гласа, дадени от ГЕРБ, "Обединени патриоти" (ВМРО), ДПС и двама независими.

Вето на договора за индустриалното сътрудничество и актуализацията на бюджета не последваха. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама