Сенатът на САЩ не преодоля ветото на Тръмп за спиране на продажбата на оръжие за Саудитска Арабия

08:33, 30 юли 19 / Свят 25 1044 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Сенатът на САЩ не успя да преодолее ветото на президента Доналд Тръмп върху законопроект, приет от Конгреса, предвиждащ да бъдат спрени продажбите на определени оръжия за Саудитска Арабия, предаде Ройтерс. С 45 срещу 40 гласа Сенатът не успя да достигне необходимите две трети от всички гласове, за да преодолее президентското вето.

Петима от общо 53-мата републиканци в камарата гласуваха против ветото на президента, който е техен съпартиец. Петнайсет сенатори изобщо не гласуваха, предава БТА.

Очакваше се Сенатът да опита да отхвърли ветото на Тръмп и върху още два други законопроекта за блокиране на оръжейни продажби за Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и други страни.

Путин и Тръмп ухажват саудитския принц

През май правителството на Тръмп обяви, че ще пристъпи към осъществяването на продажби във военната сфера на стойност над 8 милиарда долара, заобикаляйки процедура за разглеждането им в Конгреса. Законопроектът за отхвърляне на ветото, който не успя да мине, щеше да блокира продажбата на високоточни управляеми боеприпаси на компанията "Рейтиън" и свързаното с тях оборудване. Опитът на Конгреса имаше за цел да окаже натиск на саудитското правителство да подобри досието си в сферата на човешките права и да направи повече за избягването на цивилни жертви във войната в Йемен, където Саудитска Арабия и ОАЕ оглавяват кампания на въздушни удари срещу подкрепяните от Иран бунтовници хуси, отбелязва Ройтерс.

Нагласите в Конгреса към Саудитска Арабия се влошиха след убийството на саудитския журналист и коментатор на вестник "Вашингтон пост" Джамал Хашоги, американски гражданин, в саудитско консулство в Турция миналата година. Тръмп беше заявил, че прекратяването на оръжейните продажби за Саудитска Арабия ще навреди на отношенията с дългогодишен съюзник на САЩ и на американската

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама