Директорът на БАБХ: Поставянето във фризери на месото не е решение

09:03, 30 юли 19 / Общество 25 1073 Topnovini
1

"Поставянето във фризери на месото на вече заразени животни не е решение, тъй като вирусът е много устойчив и може да издържи около година при замразяване", каза изпълнителният директор на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) Дамян Илиев пред БНТ.

Започва евтаназията на прасета в ромския квартал на Видин

"Съветваме стопаните да ги сваряват. Здраво варене, висока температура. Това може да гарантира, че самия продукт няма опасния вирус в себе си. Но продължава рискът за опаковката", обясни той.

По думите му основната опасност за разпространение на африканската чума по свинете са задните дворове. "Домашните прасета се пускат по улицата, до бунищата, където ходят дивите прасета и заразата се предава", каза Илиев.

Принудително умъртвяване на свине ще бъде извършено в личните стопанства във Видин

Шефът на БАБХ посочи, че основните усилия сега са заразата да не стигне до големите свинеферми. "Опитваме се да не допуснем вируса в индустрията, защото влязъл в търговската мрежа, опаковките на такова месо се превръщат в нещото, което го пренася", заяви той.

Той съобщи, че инкубационния период за вируса на Африканска чума по свинете е от 1 седмица до 10 дни, през който заразените животни не проявяват симптоми.

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани