Politico: Вера Йоурова е номинирана за втори мандат в ЕК

09:25, 30 юли 19 / Свят 25 1223 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Премиерът на Чешката република Андрей Бабиш ще номинира Вера Йоурова за втори мандат в Европейската комисия, пише европейската редакция на Politico, цитирана от „Фокус“.

В изказване пред журналисти в Брюксел след разговор със следващия председател на Комисията Урсула фон дер Лайен, Бабиш похвали Йоурова, която е член на неговата партия АНО. Тя е европейски комисар по въпросите на правосъдието, потребителите и равенството между половете от 2014 г.

„Нашият комисар Вера Йоурова беше много успешна“, заяви чешкият премиер. „Не я харесваха във всички страни, също и в нашия регион, така че беше много трудно за нея, но постигна отлични резултати“, коментира той. „Ние се нуждаем от този географски и полов баланс“, отбеляза Бабиш и допълни, че му се иска Прага да вземе икономическия портфейл.

Самата Йоурова заяви в изявление, че страната й „може да има силно икономическо или дигитално портфолио“.

Европейският комисар Вера Йоурова ще разгледа новия модел на финансиране на партиите

Андрей Бабиш се изказва много позитивно за фон дер Лайен, с която говори повече от час. „Тя обеща да обедини Европа“, отбеляза той. „Много е позитивно, че след Париж, Урсула фон дер Лайен посети Варшава и също така ние, в Чешката република, сме много горди, че успяхме да получим тази среща днес, а утре тя лети до Хърватия“, каза още премиерът.

Според него е много важно началникът на Комисията да разбере манталитета на Централна Европа. Чешкият премиер призова за компромиси по миграцията, дългосрочния европейски бюджет и климатичните въпроси.

Вера Йоурова е осмата жена, номинирана за новата комисия, заедно с жените политици от Германия, Дания, Финландия, Естония, България, Малта и Кипър. Фон дер Лайен си постави за цел да постигне полов баланс сред комисарите, номинирани от 28-те (скоро 27) национални правителства.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама