Цените на имотите в София и Пловдив са скочили с около 35% за 3 години

11:00, 30 юли 19 25 1313 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С 26,15% са скочили цените на жилищата за последните три години, сочат данни на Националния статистически институт.

Най-голямо е поскъпването в София. Цените през четвъртото тримесечие на 2018 г. са били по-високи с 35,25% спрямо 2015 г. 

През отделните тримесечия често жилищата в някои от останалите най-големи градове на страната са поскъпвали с по-бързи темпове отколкото в София. Но за целия период столицата запазва първото си място, предаде Bulgaria ON AIR.

Веднага след София с много малка разлика се нарежда Пловдив, където цените на жилищата са нараснали с 34,47% за три години. В останалите четири града с над 120 хил. жители поскъпването на апартаментите също е с много сериозни темпове.

Във Варна, Русе и Стара Загора повишението е почти с едни и същи темпове – съответно с 26%, 27% и 28%. В данните за Варна обаче не са включени продажбите в курортни комплекси.

В Бургас жилищата също поскъпват, но със значително по-бавни темпове – само с 18,23% за три години, което e около половината от повишението на цените, регистрирано в София и Пловдив.

Данните на НСИ показват, че най-голям ръст в цените на имотите има в градовете, където заплатите нарастват бързо и фирмите разкриват нови работни места. Заради икономическото развитие на София и Пловдив, а и на останалите големи градове, много хора се местят да живеят в тях, което води до по-голямо търсене и повишаване на цените на имотите.


Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама