Съдебен спор може да забави българския участък на „Турски поток“ до края на 2021 година

11:24, 30 юли 19 / Икономика 25 663 Topnovini
1

Изграждането на българския участък от газопровода „Турски поток“ може да се забави поне до края на 2021 г. заради продължаващия съдебен спор между „Булгартрансгаз“ и консорциум, оглавен от саудитския изпълнител Arkad Engineering. Това става ясно от текст на официалната интернет страница на корпорацията за финансови услуги „Стандарт енд Пуърс“,цитиран от „Фокус“.  Текстът е изготвен на база на информация от Върховния административен съд на България и от компанията Arkad Engineering. 

„Турски поток“ ще премине през България, а не през Гърция

Консорциумът DZZD, който завърши на второ място в конкурса за изграждането на дългия 484 км участък, обжалва решението през юни. Обърна се към Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) с молба да провери проекта на Arkad Engineering. Искът на консорциума във Върховния административен съд в началото на юли, може да забави изграждането на „Турски поток“ за неопределено време. 

Според говорител на ВАС няма конкретен срок, с който съдът да е принуден да се съобразява. Приключването на делото може да отнеме месеци и дори години. Първото изслушване е насрочено за 24 октомври тази година.

Договор между „Булгартрансгаз“ и изпълнителя не може да бъде подписан, докато по делото не е взето решение, съответно не може да започне и строежът.

Руската компания „Газпром“ планира да доставя природен газ през Турция за Югоизточна Европа чрез мрежа от тръбопроводи, преминаващи през България, Сърбия и Унгария. Новият газопровод ще позволи на руския газов гигант да разчита по-малко на Украйна за траспортирането на природен газ в Европа

"Сабах": "Турски поток“ започва да снабдява с газ пазара в Турция до края на годината

Забавянето на българския сектор обаче означава, че „Газпром“ ще може да използва „Турски поток“, за да доставя газ само на България, Гърция, Македония и Румъния, използвайки вече съществуващите тръбопроводи. Сърбия, Унгария, Босна и Херцеговина и Хърватия ще останат зависими от газта, доставяна през Украйна.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани