Стара Загора отбелязва 142 години от битката за града по време на Руско-турската война.

07:44, 31 юли 19 25 1178 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Тази година се навършват 142 години от жестоката битка за Стара Загора по време на Руско-турската война. Хиляди старозагорци ще се съберат отново на 31 юли на мемориала „Бранителите на Стара Загора“, за да отдадат почит на знайните и незнайни войни дали живота си в защита на града. Паметната вечер „Възхвала за Стара Загора“, организирана от Общината, ще започне в 20.30 часа. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще присъства на тържествата и ще произнесе тържествено слово, съобщи БГНЕС.

Това честване е естествен преход към друга не по-малко важна годишнина - 140 години от възстановяването на Стара Загора. Кулминацията на тържествата ще е на 5 октомври, когато е положен първият камък за възстановяването на опожарения град.

В тържествената церемония-спектакъл „Искри“ ще участва Представителен оркестър на въоръжените сили към националната гвардейска част. В тържествата ще се включи и военният оркестър на Втора механизирана бригада.

Тази година акцентът пада върху военните ритуали. Спектакълът „Искри“ е вълнуващо и неповторимо съчетание от ефектна демонстрация на нестандартни строеви хватки, движения с и без оръжие и отдаване на почит към бойните знамена и героите, отдали живота си за свободата и независимостта на България. В концерта ще участват солистката на ансамбъла Гуна Иванова и внучките и.

След спектакъла тържествена заря ще озари небето над Стара Загора.

 

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама