Тоновете мъртви норки край Сливен били заровени в кариерата преди месеци

09:23, 31 юли 19 25 1816 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Все още не е ясно кой е изхвърлил тонове мъртви норки на нерегламентирано място край Сливен. Шести ден информацията по случая е ограничена.

Кметът на Твърдица коментира, че става дума за над 40 камиона, които са извозили животинските отпадъци. Приблизително това е около 140 тона. Тези цифри бяха опровергани от прокуратурата в града.

Откриха 140 тона заровени норки край Сливен

Явор Гечев от Фондация „Четири лапи” заяви, че тези норки не са загробени сега, защото сезонът за дране на животното е през зимата. „Тези трупове са в кариерата поне от няколко месеца, трупната маса е била много повече, отколкото е отчела местната власт. За да се случи това, някой не си е свършил работата, някой контролен орган е проспал случая”, допуска Гечев. Той допълва, че БАБХ са отговорната институция, която трябва да осъществява контрол.

По думите на Гечев, у нас има две регистрирани ферми за норки. Според него и двете работят в нарушение. „Едната ферма е доста малка, тази в с. Маджерито има капацитета за производство на толкова кожи от норки. Тя е собственост на един доста крупен бизнесмен – с интереси в птицевъдството”, посочи Гечев.

Все още е неизвестен извършителят на загробените тонове норки в Сливенско

Той допълни, че престъплението не може да се извърши без знанието на концесионера на рудника, защото има опит за прикриване на следите. Той заяви, че случая може да се проследи документално.

Петя Алтимирска от Гражданската инициатива за забрана на добива на ценни кожи заяви, че подобно загробване може да доведе до екокатастрофа, защото норките пренасят редица заразни заболявания.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама