За първи път български учител получава държавна награда

09:18, 31 юли 19 25 991 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министерството на образованието и науката да разработи специален механизъм за финансова подкрепа на учители, които имат изключителни постижения и особени заслуги в областта на образованието. Около тази идея се обединиха членовете на ресорната парламентарна комисия.

Със 22 гласа „аз“ депутатите от комисията подкрепиха единодушно отпускането на държавна парична награда на Стоянка Настева - детска музикална учителка от Русе. Предложението за това дойде от Министерския съвет и предвижда, заради високата професионална и всеотдайна педагогическа дейност на Стоянка Настева, да ѝ бъде изплащана пожизнено държавна парична награда в размер на 500 лева месечно.

„Разглеждахме цялостната ѝ дейност, широко подкрепена от цялата общественост в русенска област. За да стигнем до това решение, сме разгледали взели предвид всички обстоятелства“, заяви заместник-образователният министър инж. Таня Михайлова.

Предложението за награждаването на детската учителка е постъпило от инициативен комитет от гр. Русе, съставен от народни представители, ректор и преподаватели във висши училища, директори на училища и детски градини и други дейци в сферата на образованието.

„Всички се обединиха около идеята МОН да разработи механизъм, по който да бъдат подкрепяни такива учители в пенсионна възраст, които са с много заслуги за образователната система. Във всяка община, всяко населено място и във всяко училище и детска градина има такива учители“, подчерта председателят на образователната комисия Милена Дамянова.

Оказва се, че подобна награда за първи път се отпуска на български учител.

„Ще подкрепим всяко едно предложение, което постъпи от МОН и Министерски съвет за една такава награда. В България има много достойни учители. Това е прецедент, но хубав прецедент“, допълни още Дамянова. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама