Шефът на НАП: Извиняваме се на всички български граждани за хакерската атака

13:38, 31 юли 19 25 1308 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

''Извиняваме се на всички български граждани за хакерската атака. Ударът беше насочен към НАП. Ударът е срещу всички нас'', каза на пресконференция на ръководството шефката на НАП Галя Димитрова.

''Няма 100% сигурна система, която работи в интернет и е отворена за външни потребители'', добави тя и даде за пример хакерските атаки към Facebook, ФБР и различни банки по света.

Спецпрокуратурата: От „ТАД груп“ са предоставяли данни на „Биволъ“

''Признавам - не сме били достатъчно внимателни. Нашата цел беше да предоставим повече електорнни услуги за хората, но подценихме баланса между услугите и сигурността. Ще продължим да разработваме повече услуги, но по-сигурни'', заяви тя.

Димитрова допълни, че електронните услуги, които предоставяме на нашите клиенти са 138 на брой, като НАП обменя 150 000 справки и документи електронно с клиентите си.

''Проритет е да комуникираме с гражданите и да им кажем кои техни данни да хакнати'', посочи тя.

По думите й стана ясно, че до момента е направен пълен одит, както и стрес тестове на всички системи и услуги. Изяснява се и дали има изтичане на информация от техни служители.

Илхан Кючюк: Изтичането на данни от НАП ще повлияе за влизането ни в Шенген

''Няма заплаха за имуществото на хората, няма необходимост от смяна на личните документи, може да се сменят само паролите и идентификационните номера към НАП и НОИ'', каза още Димитрова.

На въпрос дали ще подаде оставка тя отговори:

''Оставката е най-лесното нещо. Много съм говорила с министър Горанов, той иска от мен решения, а не оставка. Трябва да защитим интересите на гражданите.''

''Не можем да се ангажираме с конкретна дата на която ще пуснем електронна услуга, с която ще дадем повече информация какви точно данни на всяко лице са изтекли. Поддържането на всички ситеми се извършва както от наши специаллисти, така и от външни фирми. Ако проверките покажат, че външните фими имат вина, ще има и последствия'', каза зам.-изпълнителният директор на НАП Милена Кръстанова.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама