Луната се е формирала 50 милиона години след образуването на Слънчевата система

18:40, 31 юли 19 / Култура 25 1679 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Учени от университета в Кьолн, Германия, установиха, че Луната се е формирала 50 милиона години след раждането на Слънчевата система, пише БТА.

Оказало се, че естественият спътник на Земята е по-древен, отколкото се смяташе досега. Предишни изследвания показаха, че формирането на Луната е станало не по-късно от 150 милиона години след това на Земята. Резултатите от анализа на образци от лунни скали, събрани по време на мисията "Аполо", разкриха, че Луната се е формирала преди 4,51 милиарда години. Сега учените преценили количеството изотопи на елементите хафний и волфрам.

Радиоактивният разпад на хафний-182 и волфрам-182 продължава само през първите 70 милиона години от съществуването на Слънчевата система. Това позволило да се заключи, че съдържащите въпросните изотопи разтопени скали започнали да изстиват по-рано. Следователно до довелия до появата на Луната сблъсък на Земята с голям космически обект се е стигнало през първите няколко десетки милиона години след образуването на Слънчевата система.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама