Разкриха зид от късноосманската епоха под столична улица

14:25, 31 юли 19 25 1290 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

При реконструкцията на столичната улица „Малко Търново“ строителите се натъкнаха на зид от късноосманската епоха.

„Най-вероятно той е от края на XVIII началото на XIX в. За този период съдим на база на размера на тухлите. Османската империя има специфични по размер тухли, доста различни от римските. За разлика от римляните те не са губили време да одялкват правилни каменни блокове, а са подравнявали редовете с дървена скара“, обясни зам.-кметът по култура в Столичната община доц. Тодор Чобанов, който посети обекта, съобщи БГНЕС.

По думите му откритието не е ценно и затова няма да бъде експонирано.

Чобанов добави още, че през годините там е имало редица строителни намеси, които са унищожили находките. „Ще го консервираме на място. Ще го проучим. Надяваме се сондаж да изведе данни за стратиграфията тук, доколкото може да се говори за такова нещо, след тези намеси. Има вариант да маркираме мястото, където преминава зида“, добави още Чобанов.

По време на дейностите работниците са се натъкнали на куршум и капачка от бира от онова време.

Александър Станев от Регионалния исторически музей София каза, че двата зида сключващи ъгъл, който обаче е унищожен, са били открити на третия ден от строителните дейности на обекта.

„Със зачистването на структурата се установи наличието на сантрачна система, което ни ориентира към по-късните периоди, тъй като форматът на сантрачите е идентичен с този, които многократно сме проучвали на територията на града“, заяви Станев.

По думите на Чобанов улицата трябва да стане готова през септември.

„Улицата е част то нашата цялостна концепция за подобряване на пешеходните участъци в идеалния център“, подчерта зам.-кметът.

След ремонта ще бъдат подменени настилките, стълбите ще бъдат подменени и вече няма да се пързалят през зимата и след валеж, ще бъде изградена нова канализация и осветление. Ремонтът е дарение от строителна компания и е на стойност 130 000 лв.

Чобанов обяви още, че вече е готов и планът за изграждане на асансьор в близост до „Арена ди Сердика“, който ще даде възможност хората с двигателни затруднения да могат да се изкачват от ул. „Дондуков“ към „Московска“. „Проектът е изцяло готови разработен и се надявам догодина той да бъде факт“, обяви Чобанов.

Стана ясно още, че в района на Гьоте институт, където се намира амфитеатърът на Сердика и амбицията на общината е там да не се допуска строителство.

„Поетапно искаме да придобием терените, така че да можем да изградим лятна сцена, почиваща върху основите на римските структури, тъй като те не са добре запазени. От няколко години правим усилия терените на НЕК да бъдат прехвърлени, през Министерството на енергетиката на Столичната община“, каза Чобанов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама