Ангелкова: Средната стойност на цената на чадърите е 6.50 лв., а за шезлонг около 5.60 лв.

17:00, 31 юли 19 / Политика 25 1235 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
 БГНЕС
БГНЕС

От общо 143 морски плажове средната стойност на цената на чадърите е 6.50 лв., а за шезлонг около 5.60 лв.

Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова в отговор на въпрос на депутата от НФСБ Борис Ячев за насърчаване на Черноморския туризъм, съобщава ,,Фокус".

Ангелкова отбеляза, че има плажове, при които цените на чадърите и шезлонгите са изключително ниски. "Морски плаж "Обзор юг" 3 лв. на чадър, 3 лв. на шезлонг, Поморие - централен - 3.60 лв.на чадър и на шезлонг, "Кабакум север" - чадър 2 лв.", каза Ангелкова. Тя поясни, че на някои родни плажове се предлагат и шезлонги срещу консумация.

„Първо бих искала да припомня, че дейността управление на морските плажове бе прехвърлена на министъра на туризма на 15 март 2016 г., като няколко месеца след това на заседание на Министерски съвет бяха приети постановление за изменение и допълнение на методиката за определяне на минимален размер на концесионното плащане на морските плажове, както и решение за утвърждаване на минимални критерии за комплексна оценка на офертите за участие в конкурс за определяне на концесионер на морски плаж. При откриване на последващите процедури за определяне на концесионери се прилагат тези критерии за комплексна оценка. В решението на МС беше заложена 40 % тежест за минимално предлагана цена за един брой чадъри и един брой шезлонг при кандидатстване за отдаване на даден плаж на концесия“, заяви още Ангелкова.

Тя посочи, че това гарантира регулиране на цените на тези основни принадлежности. „Целите и мотивите на тези актове са въвеждане на комплексен подход при последващи концесионни процедури, при които да се очитат с необходимата тежест допълнителните критерии“, допълни още Анелкова. „Преди стопанисването на морскит еплажове да премине към Министерство на туризма в сключените преди това договори няма заложен инструмент обвързващ условията по концесионен договор с максимални цени на плажни принадлежности“, поясни Ангелкова.

„Доказали сме, че прилагаме стриктно и безкомпромисно контрола“, каза още Ангелкова. По думите й от 2017 г. насам във всички новосключени договори за концесия или наем на плаж е включена клауза за максимални цени на чадър и шезлонг. Тя посочи,че тази цена е фиксирана и не може да бъде повишавана.

„При нарушаване на обявената с ценова оферта стойност, се налага неустойка по договора и при последващи нарушения същият може да бъде прекратен“, допълни още Ангелкова. Тя подчерта, че откакто Министерство на туризма е натоварено със задачата да управлява морските плажове са прекратени над 10 концесионни договора.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама