Откриха ценни венециански монети при разкопките на крепостта Русокастро

10:33, 01 авг 19 25 1397 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ценни венециански монети са открити при разкопките на крепостта Русокастро. Става въпрос три сребърни венециански монети в много добро състояние. Това са грошове, известни с името "матапани".

Две от тях са отсечени при управлението на венецианските дожове Раниеро Зено (1252 - 1268 г.) и Джовани Соранцо (1312 - 1328 г.). Третата монета е с налеп, което прави трудно да се определи при управлението на кой венециански владетел е отсечена. За това информираха от Регионалния исторически музей в Бургас.

От едната страна на монетите е изобразен Иисус Христос, седнал на трон, а от другата - Свети Марко, покровителят на Венеция, и венециански дож, държащи знаме с дълга дръжка.

Монетите са открити при проучването на монументална сграда с все още неизяснена функция, която е локализирана през настоящия археологически сезон в Русокастро. В момента ценните монети се почистват в реставрационно ателие.

Разкопките на средновековния град Русокастро се ръководят от Регионален исторически музей - Бургас, и са финансирани от Община Камено и Министерството на културата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама