ФИФА: Световното по футбол за жени ще бъде с 32 отбора от 2023 г.

11:50, 01 авг 19 / Спорт 25 479 Topnovini
1

ФИФА одобри увеличението на отборите за Мондиала при жените от 24 на 32 за изданието през 2023, като отвори отново процедурата по кандидатстване.

Турнирът постепенно претърпя увеличение през годините, след като беше с 12 тима в дебютното издание през 1991 г. до 24 в последните две световни първенства. „Съветът на ФИФА реши единодушно да увеличи броя тимове, вземащи участие на Световното по футбол за жени от 24 до 32, като решенито влиза в сила от следващия Мондиал през 2023“, се казва в официално изявление.

Увеличението означава, че жените ще има равен брой отбори с мъжете, които са с 32 отбора от 1998-ма насам. Девет страни вече изпратиха своите кандидатури за домакинство на Световното за жени, включително Аржентина, Австралия, Боливия, Бразилия, Колумбия, Япония, Нова Зеландия, Южна Африка и Южна Корея. Крайният срок за подаване на кандидатурите е през април, като домакинът ще бъде назначен от Съвета на ФИФА през март 2020, но крайният срок бе обновен след новината за увеличението. „Имайки предвид увеличенито на отборите, Съветът на ФИФА реши след новината за 32-та отбора през 2023, да промени изискванията за домакинство и крайният срок за кандидатстване за 2023“.

ФИФА ще изпрати циркуляр на всяка една от деветте членки на асоциаци, подали заявки за домакинство. Новият краен срок за подаване на кандидатурите е 19 декември, като домакинът ще бъде официално обявен през май 2020. Президентът на ФИФА Джани Инфантино заяви, че успехът на Световното във Франция през тази година, на което САЩ стана световен шампион за четвърти път, защитавайки титлата си след успех във финала над Холандия с 2:0, и желанието повече страни да се класират, са били основните фактори в решението за увеличаване броя на отборите до 32.

„Невероятният успех на тазгодишното Световно първенство във Франция даде да се разбере, че е време да продължим тази набрана инерция и да предприемем конкретните стъпки за продължаване растежа на женския футбол. Увеличението означава много повече от това, че се добавят още осем отбора. То означава, че близо дузина повече футболни асоциации ще организират своите женски футболни програми, знаейки че имат реалистичен шанс да се класират“, сподели Инфантино. 

Ключови думи

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Ще гласувате ли на предстоящите избори?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 155 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.