Посланикът ни в Скопие: Политическите елити в България и Северна Македония се отвориха един към друг след договора за добросъседство

11:22, 01 авг 19 / Политика 25 1482 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

За две години след подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество политическите елити в България и Северна Македония се отвориха един към друг. Това  заяви посланикът ни в Скопие Ангел Ангелов по повод отбелязването на 2 години от подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Северна Македония.

Премиерът Бойко Борисов заминава на посещение в Северна Македония

Той отбеляза, че междучовешките ни отношения и преди това са били на добро ниво, но на политическо ниво между двете държави е имало различни проблеми през годините.

„След договора започваме едно интензивно сътрудничество във всички сфери от енергетиката до спорта, от културата до сигурността. Имаме огромен брой посещения. Разбира се, дали скоростта и дълбочината на това сътрудничество ни удовлетворяват, не, имаме много голям потенциал пред нас, който трябва да развиваме“, коментира Ангелов.

Посланикът посочи, че общото председателството на Берлинския процес на България и Република Северна Македония трябва да бъде използвано, за да завъртим прожектора на Брюксел към коридор 8, както го направихме по време на нашето председателство на Съвета на ЕС, когато завъртяхме прожектора към Западните Балкани.

Посещението на Борисов в Скопие утре - водеща тема в македонския печат

Ангелов заяви, че е много сложен въпрос дали Северна Македония ще получи покана за преговори с ЕС през октомври. „Това е един ребус или пъзел с много елементи - от една страна, вътре елементи в ЕС, Брекзит, многогодишната финансова рамка, новите институции на ЕС, и, от друга страна, това е изпълнението на домашните задачи от страна на Република Северна Македония и Република Албания, както те в момента се държат в пакет. От разопаковането на пакета или държането на пакета до голяма степен ще зависи и получаването на дата за начало на преговори.

По думите му повторното откриване на паметника на полковник Константин Каварналиев в Дойран е един от материалните знаци на изпълнение на Договора за приятелство и добросъседство и сътрудничество.

„Мисля, че това е един паметник, който е на 103 години, сега възкръсва отново“, добави Ангелов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама