Кои са най-полезните плодове и зеленчуци през август?

18:40, 01 авг 19 25 1952 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Специалисти от московската Държавна инспекция за качеството на селскостопанските продукти, суровини и храни (MosGIK) съветват през август да се консумират пъпеши, дини и морски зърнастец - малки плодчета, използвани в древността за лечение на стомашни болести.

"За да напълните торганизма си с витамини, не пропускайте през август пресни череши, грозде и морски зърнастец. Изненадващо, в морският зърнастец се съдържат до 8% мазнини. В медицината маслото от морски зърнастец се използва за лечение на язви и други стомашно-чревни заболявания (стомашно-чревен тракт например)", съобщиха от MosGIK.

Експертите съветват в горещото време да се включи в хранителния режим и диня - плод с високо съдържание на железни соли, идеално утоляващ жаждата. „Пъпешът и динята могат да запълнят организъм с липса на витамин С и каротин“, казват експертите.

Сливите и ранните сортове ябълки традиционно зреят през август. Голямото количество захари в тях определено няма да оставят безразлични почитателите на гурме, а за тези, които поддържат здравословен начин на живот, е необходимо да се отбележи високото съдържание на витамини и полезни макронутриенти в състава на тези плодове и техните хранителни свойства.

Последният месец на лятото ще зарадва и с много здравословни зеленчуци. Доматите, сладките чушки и патладжаните са основните компоненти на августовското меню.

"И, разбира се, пресните картофи, богати на нишесте и витамин С. 300 грама картофи могат да задоволят 70-75% от дневната нужда на човека от витамин С", отбелязват от MosGIK. 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама