Над 850 са свободните места в гимназиите след третото класиране

13:23, 01 авг 19 25 1342 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Приключи централизираната кампания за прием в профилираните и професионалните гимназии след 7. клас. Предстои последният етап - четвъртото или още казано, директорско класиране, което вече е децентрализирано, като местата се разпределят от директорите на училищата, съобщава БНТ.

Ваня Кастрева, началник на РУО - София-град, заяви, че над 850 са свободните места.

МОН стартира процедура за обновяване на професионалните гимназии в страната

„Отчитаме обстоятелството, че за първа година от много години насам имаме свободни места във всички желани училища. В 91 немска гимназия има три места, в Софийска математическа гимназия има три места, в ТУЕС има едно място. Това се дължи на обстоятелството, че родителите имаха правото да направят своя онлайн избор да кандидатстват в различни области. Когато децата са класирани в две области и те всъщност имат правото да изберат къде да се запишат, то се получава незаписване в дадено училище и местото остава незаето”, посочи Кастрева.

При последното директорско класиране правилата се запазват, като се стреми да има публичност и прозрачност и децата с най-висок бал да бъдат приети. Всички данни и графици ще бъдат оповестени на сайта на съответното училище, за да могат родителите да го проследяват.

Всеки шести кандидат за гимназия в столицата не е приет

386 са децата, които не са се класирали на трите етапа, но сега имат възможност да подадат своите оригинални заявления в желаните училища.

15 са закритите паралелки до сега в професионалните гимназии, като се очаква да има още 5.

Директорите могат да приемат деца за четвърто класиране до 10 септември.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама