Полша отново повдигна въпроса за репарации от Германия

15:30, 01 авг 19 / Свят 25 1332 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

''Полша не може да се съгласи с мнението на германските власти, че въпросът за репарациите за щетите, причинени ѝ през Втората световна война, е закрит'', това каза днес външният министър Яцек Чапутович в слово по случай 75-годишнината от Варшавското въстание, която се отбелязва с възпоменателна церемония днес, предаде БТА.

Ръчна граната от Втората световна война е открита в центъра на Атина

''Щетите, нанесени на Полша и на поляците, не бяха отстранени от онзи, който ги нанесе. Поляците сами, със своите усилия и труд, възстановиха разрушената си столица'', каза Чапутович, цитиран от ТАСС. 

''Този факт е ярка илюстрация на по-широк проблем, който не позволява на поляците да признаят въпроса за репарациите за закрит'', допълни още той. 

Бомба от Втората световна война е избухнала в Германия

Външният министър на Германия Хайко Маас, който участва в церемониите във Варшава по случай годишнината, каза на пресконференция по-рано днес, че „въпросът за репарациите е закрит“. По-късно, в реч в музея на Варшавското въстание, той поиска прошка от поляците.

''Срамувам се от онова, което германци, действащи от името на Германия, причиниха на Полша. Срамувам се също така, че тази вина се премълчаваше дълго време след войната'', каза Маас. 

Доналд Тръмп ще посети Полша на 31 август

Темата за репарациите се обсъжда в Полша от юли миналата година, когато лидерът на управляващата партия „Законност и справедливост“ Ярослав Качински заяви, че страната никога не се е отказвала от компенсации от Германия.

Според тогавашния министър на отбраната Антони Мачеревич, от правна гледна точка Варшава има всички основания да иска репарации от Берлин.

Варшавското въстание започна на 1 август 1944 г. и беше потушено от нацистите до 2 октомври. През това време те напълно разрушиха града и избиха около 200 000 негови жители. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама