Шести блок на АЕЦ “Козлодуй” работи нормално след проблем с помпи

16:24, 01 авг 19 25 1144 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В 14.58 часа шести блок на АЕЦ “Козлодуй” бе включен в паралел с енергийната система на страната. Блокът бе спрян по-рано днес, за да бъде възстановена работата на две от главните циркулационни помпи, съобщиха от атомната централа.

Причината, довела до изключването на помпите, е отстранена.

Отново проблеми с шести блок на АЕЦ “Козлодуй”

Успешно са изпълнени изпитанията за потвърждаване на нормалната работоспособност на системите и съоръженията на шести блок.

В 10.24 часа мощността на шести блок бе намалена до 300 мегавата в резултат на задействане на автоматиката за разтоварване на блока поради изключване на две от главните циркулационни помпи. Радиационната обстановка е нормална. За спирането на блока са уведомени Агенцията за ядрено регулиране и Централно диспечерско управление на Електроенергийния системен оператор.

НЕК ще продаде на АЕЦ „Козлодуй“ част от наличното оборудване на площадка „Белене“

Пети блок на АЕЦ “Козлодуй” работи с пълно натоварване на мощността.

Проблеми с работата на шести блок имаше и на 3 юли. В 13.50 часа той бе спрян поради задействане на електрическата защита заради късо съединение. След няколко часа бяха отстранени причините, довели до изключването на блока. След проверките бе потвърдено, че всички системи и съоръжения работят нормално. Пети блок на АЕЦ “Козлодуй” тогава отново работеше с пълно натоварване на мощността до включването на шести блок отново в 17.52 ч.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама