Калин Калпакчиев: Прокуратурата стана за смях с пръскачките

08:11, 02 авг 19 25 1227 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Калин Калпакчиев, председател на Съюза на съдиите в България, коментира в студиото на сутрешния блок на bTV разпространяването на данни вчера от Прокуратурата по случая с „ТАД груп“ и хакерската атака в НАП. По думите му, този тип разпространение на информации прилича на пропагандна акция. Той напомни и други случаи, които са идентични на този.

Калпакчиев потвърди позицията на Съда в Страсбург, че такова поведение е неприемливо и в разрез с правилата.

„Пръскачките, думите на Прокуратурата станаха част от народния фолклор“, добави той и поясни, че всичко е допринесло  за уронване на престижа на институцията. „Това е опасното“, каза Калпакчиев.

На въпрос как от вълшебници хората от „ТАД груп“ са се превърнали в кибертерористи, Калин Калпакчиев отговори, че с разследването се показва, че се целят някакви ефекти с краткосрочна цел.

Той коментира и избора за нов главен прокурор. По думите му, случващото се не е безпрецедент, а показва как се е извършвала и преди седем години. Според него всичко е трябвало да започне с анализ на състоянието на Прокуратурата и да се направи извод какъв главен прокурор е необходим на България.

Относно оставката на Методи Лалов, той заяви, че не смята, че като напуснат системата от всички почтенни хора, тя ще стане по – добра.

Лалов оповести сам вчера във Фейсбук решението си да напусне. „Тръгвам си от съдебната система, а Пламен Георгиев се завръща в нея, за да заеме достойно мястото си на прокурор. Каква ирония! Тръгвам си от съда, но сърцето ми остава завинаги там. Правя го, за да работя за промяна, която ще позволи в съдебната система да влизат и да остават почтените, независими и компетентни магистрати. Излизам, за да се боря в съдебната система да се завърне справедливостта”, написа Лалов в социалната мрежа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама