Рядък вид чай продаден на търг за рекордна сума пари

11:20, 02 авг 19 / Любопитно 25 1497 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Рядък черен чай Асам се продаде за световна рекордна цена на търг в Индия, подчертавайки бума на специализираните чайове, докато индустрията като цяло е в криза.

2-килограмовата партида от златна колекция чай Майджан бяха продадени за 141 002 рупии (2 035 долара) в сряда, съобщава АФП.

Неопознат белгийски търговец е купил чая чрез местен агент, съобщи служител от търга.

Секретарят на чаения аукционния център в Гувахати, Динеш Бихани, заяви, че това е рекордна цена на търг, надминавайки 50 000 рупии за килограм, платени за златен чай Манохари предния ден.

Купувачи от Германия, Великобритания, САЩ и Иран са активни на пазара в Асам, а по-високите цени се плащат в частни продажби.

Чаят Майджан произхожда от 100-годишни плантации от храсти, собственост на „Assam Company India Limited“, едно от най-старите предприятия за чай в света.

Компанията е в период на възстановяване, след като бе обявена в несъстоятелност миналата година, когато беше поета от индийския магнат Б.Р.Шети.

"Богата на аромат и свежест, златната колекция на чаят Майджан предлага уникално и екзотично изживяване", каза директорът на „Assam Company India“ Санджай Джайн.

''Производството е "досаден процес", добави той.

''Пъпките се берат в специфично време в зависимост от климатичните условия, навиват се на ръка и се сушат на слънце. Целият процес е изцяло естествен и няма включена машина", каза Джайн.

Само 35 килограма чай е произведен през тази година и само 2 килограма са били предложени на тазседмичния търг.

"Много сме доволни от рекордната цена. Това показва, че има купувачи на качествен чай и е добра новина за чайната индустрия в Асам", каза той.

„Assam Company India“ има 14 градини в североизточния щат и произвежда повече от 10 милиона килограма черни чайове и други сортове, включително жасмин.

Асам съставлява повече от половината от производството на чай в Индия с повече от 650 милиона килограма, получавани всяка година от 850 чайни градини на щата.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама