Създадоха 3D клапа на сърце чрез колаген

17:40, 02 авг 19 / Култура 25 1820 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Американски учени успешно изградиха функционални части на сърцето от колаген с помощта на 3D биопринтер. Това е пробив в науката, благодарение на който, според специалистите, може един ден да се създадат цели органи.

Техниката им, описана в списание "Science" (Наука) в четвъртък, възпроизвежда собствените сложни биологични части на тялото, които осигуряват структурата и биохимичните сигнали до органите, за да функционират.

"Това, което успяхме да покажем, е, че всъщност човек може да отпечатата 3D сърдечен клапан от колаген и да функционира", казва Адам Файнберг, един от съавторите на вестника, цитиран от АФП.

Предишните опити за отпечатване на тези "скелета", известни като извънклетъчни матрици, бяха възпрепятствани от ограничения, водещи до лоши тъкани и ниска разделителна способност.

Колагенът, който е идеалният биоматериал за случая, тъй като се намира във всяка тъкан на човешкото тяло, се явява като течност, а в процес на "отпечатването" става на желе. 

Но учените от университета в Карнеги Мелън успяват да преодолеят тези препятствия, използвайки бързи промени в pH-то, за да накарат колагенът да се втвърди, пише ''24 часа''.

"Това е първата версия на клапан. Така всичко, което проектираме като продукт, всъщност ще става все по-добро и по-добро", казва Фейнберг.

Един ден тази техника може да помогне на пациенти, които чакат сърдечни трансплантации, но първо ще трябва да бъде утвърдена чрез тестване върху животни, а след това и върху хора.

"Мисля, че най-точното понятие вероятно е кръпка на съществуващ орган, като например сърце, което е претърпяло загуба на функция след сърдечен удар или заболяващ черен дроб", уточнява още Фейнберг.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама