Акцент на деня: Договорът, сложил края на Студената война, остана в историята

17:30, 02 авг 19 25 1433 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На 2 август изтече 6-месечният срок за търсене на компромис между Москва и Вашингтон във връзка с Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег (INF - Intermediate-range Nuclear Forces treaty).

Той е подписан от президента на САЩ Роналд Рейгън и съветския лидер Михаил Горбачов на 8 декември 1987 г. С него се забранява на двете страни да произвеждат, изпитват и разполагат балистични и крилати ракети с наземно базиране с обсег от 500 до 5500 километра.

Договорът е смятан за едно от десетте споразумения, на които се крепи международната сигурност и ядреното сдържане в света. Подписването му е ключово за края на Студената война.

В началото на февруари тази година САЩ и Русия обявиха, че замразяват изпълнението на договора.

Двете държави взаимно се обвиниха в тайното му нарушаване.

На 1 февруари САЩ първи официално обявиха, че спират да се съобразяват с договора, като обвиниха Москва в разработване на ракети, които са в нарушение на споразумението. Те наложиха ултиматум на Русия до 2 август да унищожи ракетите, забранени от договора. Президентът Доналд Тръмп посочи, че би искал нов договор, по който да преговарят всички заинтересовани страни, а не само САЩ и Русия.

На следващия ден руският президент Владимир Путин заяви, че отговорът на Русия ще бъде огледален и тя също ще прекрати участието си, но вратите за преговори остават отворени, докато САЩ „узреят“ за тях. От своя страна, Москва призова САЩ да наложат мораториум върху разгръщането на ядрени ракети със среден обхват.

До възобновяване на преговорите обаче така и не се стигна.

Какво следва?

Световни анализатори изразиха опасения, че разпадането на историческото споразумение може да доведе до нова надпревара с оръжия между САЩ, Русия и Китай.

От днес нататък единственият договор за ядрени оръжия между САЩ и Русия остава договорът СТАРТ - Договор за ограничаване на стратегическите настъпателни оръжия, който влезе в сила през 2011 г. Той изтича през 2021 г. и ако не бъде удължен, вече няма да има никакви ограничения за двата най-големи ядрени арсенала в света.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че е възможно да се постигнат нови споразумения с Русия в областта на контрола над ракетните въоръжения. Нов договор би означавал избягване на нова надпревара във въоръжаването, което е опасно и пагубно.

„НАТО полага усилия за предприемане на нови инициативи в областта на контрола над ракетните въоръжения, които биха включвали и държави като Китай, която активно развива своите ракетни възможности. НАТО също така ще продължи да полага усилия, за да се избегне разпространението на ядреното оръжие”, заяви Столтенберг.

Немският Deutsche Welle посочи, че европейците са ужасени от края на договора, защото Европа е тази, която ще страда, ако въоръжението отново е на дневен ред.

Изключително популярен по времето на Студената война е плакат, пародиращ филма "Отнесени от вихъра" - на него е показана Маргарет Тачър в ръцете на Рейгън. Идеята зад този либерален/ляв плакат бе, че всички ние ще бъдем отнесени от вихъра, заради ядрената война, която ще ни докарат тези любители на оръжията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама