Удължават с месец бедственото положение в Добричко заради чумата

16:31, 02 авг 19 25 1657 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С 30 дни ще бъде удължено обявеното бедствено положение в област Добрич заради африканската чума по свинете. Решението е взето на проведеното днес заседание на Щаба за изпълнение на областния план за защита при бедствия, съобщиха от Областната администрация.

Свиневъди искат обявяване на бедствено положение в цялата страна

В тази връзка областния управител Красимир Кирилов издаде, с която уведомява общините на територията на областта и всички институции, имащи отношение към проблема. В рамките на заседанието са обсъдени и одобрени и мерките, които влизат след изтичането на гратисния период на стопаните, отглеждащи прасета в т. нар. „заден двор“.

Ще бъде съставен график и екипи започват проверки в населените места на територията на цялата област Добрич. На стопани, които не са заклали животните си ще им бъде налагана санкция, съгласно Закона за ветеринарномедицинската дейност и ще се пристъпи към умъртвяване и загробване на установените прасета.

По последни данни, предоставени от инж. Десислава Иванова – директор на ОДЗХГ, по данни на кметове на населени места, на територията на област Добрич в задни дворове има 1046 прасета.

Областният управител Красимир Кирилов още веднъж отправи апел към всички, които отглеждат прасе за лични нужди, да се възползват от почивните дни, за да оползотворят месото. Д-р Борислав Каменов – директор на ОДБХ Добрич, обръща внимание на всички – да заравят отпадъците от животните.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама