Подреждат 400 чифта обувки пред вътрешното министерство в Румъния

14:48, 03 авг 19 / Свят 25 1242 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Множество румънци се събраха днес пред сградата на министерството на вътрешните работи, за да подредят 400 чифта обувки, колкото са безследно изчезналите деца в страната в рамките на една година, съобщава сайтът Зиаре.

Необичайната демонстрация е вдъхновена от случая с 15-годишната Александра, която беше отвлечена и убита в южния град Каракал.

Представители на опозиционната Национално-либерална партия (НЛП) заявиха, че според официални данни в Румъния миналата година са обявени за изчезнали 4000 малолетни, от които 3600 са били открити в последствие. 410 деца деца не са намерени, информира БТА.

"За да привлечем вниманието към трагедията в Каракал ще поставим 400 чифта обувки за всяко дете, което изчезва годишно, пред министерството на вътрешните работи в събота, 3 август, от 11.05 часа, когато Александра за първи път се обадила на телефон 112", се посочва в съобщение на НЛП-Букурещ.

Петнайсетгодишното момиче изчезна в сряда, на 24 юли, след като се качило на минаващ автомобил от своето село за Каракал. В четвъртък то се обадило три пъти на телефона за спешна помощ, като казало, че е отвлечено от някакъв мъж. Службата за спешна помощ не успяла веднага да установи откъде идва обаждането и полицията отишла в дома на мъжа едва в петък сутринта, около 19 часа след обаждането на момичето.

Заподозреният за нейното убийство 66-годишен мъж е задържан, а при обиск в дома му са открити овъглени останки от тяло и вещи, принадлежащи на изчезналото момиче. Той призна, че е убил две тийнейджърки.

Скандалният случай доведе до оставката на вътрешния министър Николае Мога.

Днес Дирекцията за разследване на престъпленията на организираната престъпност и тероризма потвърди официално, че анализираната ДНК от костите, открити в дома на заподозрения Георге Динка в Каракал, съвпада с тази на момичето, предаде Медиафакс.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама