Отличиха Райна Кабаиванска с престижна награда във Верона

15:55, 03 авг 19 / Култура 25 1647 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На втори август във Верона легендарната дива Райна Кабаиванска получи наградата Мария Калас, съобщиха от Нов български университет.

Примата ни е първата чужденка, която взема голямото отличие. Церемонията по връчването е кулминацията на събитията от фестивала “Мария Калас”, който се провежда под егидата на фондация Арена ди Верона, община Верона и регион Венето. Учредената през 2013 г. награда се присъжда на италиански творци в областта на оперното изкуство с исторически принос за славата на Арена ди Верона.

Дебютът на Райна Кабаиванска в най-прочутия в света античен театър е през 1970 г. в „Манон Леско“. Партнира ѝ Пласидо Доминго, диригент е Нело Санти, режисьор Натаниел Мерил. През 1997 е последното излизане на Кабаиванска на Арената, заглавието е „Мадам Бътерфлай“, а диригент е Даниел Орен. Постановката на Бени Монтресор е сътворена единствено за българското сопрано. 20 000 зрители изпълват театъра всяка вечер. Добавят се две извънредни дати.

Последният спектакъл е сбогуването на Кабаиванска, тогава на 63 г., с ролята на Чо Чо Сан. След финала му, приемайки от сцената аплаузите на публиката, Кабаиванска вдига ръка към небето и казва: „Посвещавам го на теб, Мария.“

Сред досегашните лауреатите на наградата "Мария Калас" са режисьорът Франко Дзефирели, баритоните Ренато Брузон и Роландо Панераи и др. На церемонията по награждаването учениците на Кабаиванска Рейналдо Дроз и Киара Изотон изпълниха арии и дуети от опери на Верди и Пучини. 

През септември (10-29.09.) Райна Кабаиванска ще бъде в София за своя 19-ти Международен майсторски клас, организиран от Нов български университет.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама